Miras: Sanatın Evrensel Yankısı
Miras kavramı, ilk başta geçmişi korumanın gerektirdiği daimi çaba ile özdeşleştirilirken, geleceği şekillendirme sorumluluğunun da sıklıkla bir kalıcılık kaygısından dolayı omuzlara yüklendiğini hatırlatır. Toplumların ve insanlığın belleğinin, kültürel mirası en geniş anlamıyla kapsayan maddi ve manevi değerlerin devamlılığı konusunda emin olabilir miyiz? Bu değerlerin hangileri kalıcıdır? Hangileri zamanın akışı içerisinde evriliyor veya revize ediliyor? Kalıcılık ve değişim aynı anda mümkün müdür?
Cevabı kesin olarak verilemeyen bu sorular, zengin bir tarih ve doğa mirasının sahibi Marmaris’te ilk kez bir çağdaş sanat sergisi kapsamında ele alınıyor. Sergide yer alan genç sanatçıların eserlerinde türlü miraslara dair hatırlananlar, unutulanlar ve yeniden gün ışığına çıkarılanlarda öznel ve otobiyografik alanla yöresel ve toplumsal bellek arasında geçişlerin olduğu görülürken, ‘miras’ kavramının içinde taşıdığı çok katmanlılık da evrensel anlamda ‘Miras’ın günümüzde tam olarak ne teşkil ettiği sorusunu irdelemeye davet ediyor.
Disiplinlerarası bir yaklaşımla tuval ve kağıt üzerine çalışmalar, fotoğraf, karışık teknik ve seramik eserleri buluşturan MİRAS sergisinde, faaliyetlerini Marmaris ve İstanbul’da sürdüren Pınar Baklan, Fatma Çakmak, Günsel Demirci Dinler, Metin Ertürk, Gökhan Sarpkaya, Şule Tuğmen, ve İbrahim Yıldızbaş’ın eserleri ile bir diyalog kurmaktadır.
Sergi, Günsel Demirci Dinler ve Pınar Baklan’ın artistik direktörlüğü ve MAKSAD ev sahipliği ve koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir.
İçmeler Mah.
İçmeler Kültür Sanat Evi, MAKSAD
İsmet İnönü Caddesi No.3
İçmeler, 48700 Marmaris/Muğla
Açılış: 4 Şubat Salı, Saat 17:00
Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar, 13:00-17:00