Marmaris’te 100. Yılda İstiklal Marşı Engellenmeye mi Çalışıldı?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Gazi Meclisimizin açılışının 100. Yılı olması sebebiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla tüm yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aynı anda İstiklâl Marşımızın okunduğu dakikada Marmaris’te camilerden sela okunmaya başlandı. Camilerden gelen sesin olması gerekenden (80 dB) çok daha yüksek olduğu iddiaları Milli ve Manevî değerlerine bağlılığı ile bilinen Marmaris halkı tarafından üzüntüyle karşılandı.
“İSTİKLAL MARŞI SABOTE Mİ EDİLDİ?”
Sosyal medyada videolar paylaşan vatandaşlar, “Saat 21.00 de Tüm Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aynı anda İstiklâl Marşımız okunurken, merkezi sistem ile ilçedeki bütün camilerden okunan Sela akıllara ‘İstiklâl marşımız sabote mi?’ ediliyor sorusunu getirdi” diye açıklamada bulundular.
BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ!
15 Temmuz hain darbe girişiminde tek vücut olarak hem Cumhurbaşkanına, hem devletine sahip çıkmak adına elinden geleni fazlasıyla yapan Marmaris yaşayanları, ”Ezan da bizim, Selâ da bizim, İstiklâl Marşımız da bizim” diyerek sosyal medyadan tepkilerini belirttiler. 15 temmuzdan bu yana perşembe akşamları yatsı ezanından 20 dakika önce okunan Salâ’nın beş dakika gecikmeli okunması İstiklal marşına denk gelince Marmaris’te adeta kıyamet koptu! Covit-19 tedbirleri ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinin balkonlarından İstiklâl Marşı okuyan vatandaşların sala okunmaya başladığında ne yapacaklarını bilemediklerini, bazı kişilerin ezan okunduğunu zannederek İstiklâl Marşı’nı yarıda kestiklerini, sosyal medyada ve dergimizi arayarak belirttiler. Olması gerekenden beş dakika sonra tam da İstiklâl Marşımız okunurken Sela verilmesini kasıtlı bulduklarını ifade edenler de oldu.
Durumu, sosyal medyadan da sert dille protesto eden Marmarisliler, şimdi yetkililerden bu konuda bir açıklama bekliyor. Kimsenin Marmaris halkının Milli ve Manevî değerleriyle bu kadar hoyratça oynamaması gerektiğini ve bu konunun Sayın Cumhurbaşkanımıza iletileceğini ve sorumlular halkında gerekenin yapılması gerektiğini söyleyen ilçe yaşayanları, halen bir açıklama gelmemesine anlam veremediklerini, bu sorumsuzluğun şehirde büyük üzüntü ve hayal kırıklığına sebep olduğunu söylediler.
CİMER’E VE SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU!
Marmarisliler konuya olan hassasiyetlerini CİMER’e yapmaya başladıkları şikayetle gösterdiler. Dergimizi arayarak özellikle Marmaris Müftüsünü hedef alan CİMER şikayeti yaptıklarını ve ardından Pazartesi günü de Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.
100 YILDA BİR GELEN KUTLAMADA YAPILANLAR İÇİN MÜFTÜ: “KASIT YOK!”
Marmaris Müftüsü Mehmet Yorulmaz, ilçenin tecrübeli ve duayen gazetecisi Mustafa Sarıipek’e yaptığı açıklamada şu sözleri kullanmış: Normalde yatsı ve teravih namazları kılınacağı için 21.17’de ezan okunacaktı. Görevli arkadaşlar 20 dakika öncesinde Selaya başladılar. İstemeden bir çakışma oldu. Ben sela esnasında hemen arkadaşı aradım ama kendisine ulaşamadığım için o anda müdahale şansı olmadı. Sela’dan sonra aradım arkadaşı. Arkadaş ‘Ben normal verilen talimatı yerine getirerek ezandan önce sela verdim’ dedi. Yani burada herhangi bir kasıt yok. Ses birbirine karışında vatandaş bundan rahatsız olmuş. Müftülük olarak bizim İstiklal Marşına veya orada yapılan faaliyete karşı gibi olma durumumuz yok. Tamamen oradaki arkadaşımızın zamanı hesap edememesi. Bu arkadaşımız ile tabii ki bir işlem başlatacağız ama ortada sadece zamanlama hatası var. Ortada bir provoke yok. Bizden daha doğudaki yerlerde saat 21’de ezana denk gelen yerlerimiz de var. Oralarda ezanla da çakışma durumu oldu. Bize bu konuyla ilgili kaymakamlık, il müftülüğü ya da bakanlıktan herhangi bir emir ya da uyarı gelmedi.”
100. Yılda Bir Gelen Kutlama Sırasında Sela Okunması Neden Tepki Aldı?
Sela’nın okunması için herhangi bir belirli zaman yok! Ayrıca eski zamanda vakit kavramı zorluğu ve iletişim sorunu olduğundan cemaate Perşembe günün geldiğini, Cuma namazından bir saat önce de namaz vaktinin geldiğini hatırlatmak amacıyla kullanılırdı. Ancak günümüzde bunların hiç birine ihtiyaç olmasa da 15 Temmuz’dan sonra 2016 yılından çıkan talimatla Perşembe geceleri sela tekrar okunmaya başlandı. Ancak Koronavirüs kapsamında insanlar camiye davet edildiklerini düşünerek bu talimatta geçici olarak kaldırıldı. Buna rağmen Marmaris’te tam istiklal marşı çalındığı sırada yüksek sesle yayın yapılması infiale neden oldu.
SELA NEDİR?
Bir haberleşme yöntemi olan sela, dinî mûsikî kavramı olarak okunan davet anlamına gelir. Müslümanlara ibadetlerini hatırlatmak ya da önemli bir olayı anımsatma için okunur. Genellikle Cuma namazlarından önce veya cenaze namazını haber vermek amacıyla karşımıza çıkıyor.
CUMA, BAYRAM VE CENAZE SELA’LARI
Cuma ve bayram selâsı: Cuma ezanından bir saat önce müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunur.
Önceleri bayram ve cuma namazlarından önce dilkeşhâveran makamında okunur. Bu salâ içinde Cuma Sûresi’nin cuma namazıyla ilgili ayeti ve hadislerden bölümlerde söylenirdi. Anadolu’nun yerinde pazartesi ve perşembe geceleri hatta bazı yerlerde her vakit okunurdu. Cenaze salâsı; vefat haberinin duyurulması maksadıyla hüseyni okunan salât-ü selâm ile cenâzenin kabre götürülüşü sırasında düzenlenen cenaze alayında ve definden sonra okunan salâ olmak üzere iki çeşittir. Salât-ı Ümmiyye; bazı dinî törenlerde ve dinî günlerde, kısaca salât-ü selâm getirilmesidir. Ölümü haber vermek için, mahallede bir cenaze varsa hüzünlü bir sesle okunmaya başlar. Cenaze selasında, farklı olarak ölümle ilgili hadis ve ayetler okunuyor. “Vakit geçmeden önce namaz kılmakta acele ediniz, ölüm gelmeden tövbede acele ediniz.” hadisleriyle “Her canlı ölümü tadacaktır, Allah’tan geldik Allah’a gideceğiz.” ayetleri okunur.
İki özel durumun dışında halka yapılan saldırı girişimi üzerine de hem tepki hem haber verme amacıyla selâlar okunuyor.
SELA OKUNUŞU
“Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!
Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Habiballah!
Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Nûre Arşillah!
Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Hayra Halgillah!
Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin!
Vel Hamdü Lillahi Rabbil Alemin!”
ANLAMI: “Ey Allah’ın Resûlu, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey Allah’ın Habibi, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey Allah’ın Arşının Nuru, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey Allah’ın Mahlukatının Hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey Öncekilerin ve Sonrakilerin Efendisi, salat-u selam senin üzerine olsun!
Hamd Alemlerin Rabbi Olan Allah İçindir!”
https://marmarislife.net/marmariste-100-yilda-istiklal-marsi-engellenmeye-mi-calisildi/